
هفته گذشته حسینعلی جعفری در حکمی از سوی مجدالدین معلمی معاون هنری حوزه هنری به عنوان دبیر هنری بخش داستان جشنواره شعر و داستان انقلاب انتخاب شد. به بهانه این انتصاب گفتوگویی داشتیم با حسینعلی جعفری شاعر و نویسنده متولد ساری که در ادامه خواهید خواند.
در ابتدا انتخاب شما را به عنوان دبیر هنری بخش داستان جشنواره شعر و داستان انقلاب اسلامی تبریک عرض میکنیم و برای شما آرزوی موفقیت داریم.
به عنوان اولین سوال که بخواهیم مصاحبه را آغاز کنیم دوست دارم نظرشما را درباره برگزاری این جشنواره بدانم؟ این که به نظر شما تا حالا چه نقاط قوت و چه نقاط ضعفی داشته است؟
من یکبار تجربه شرکت در این جشنواره را در گذشته دارم. در دورههای اول برگزاری این جشنواره اگر اشتباه نکنم در دوره سوم این جشنواره بود که شرکت کردم و داستان من مقام سوم را کسب کرد. خاطرم هست که در آن دوره هم داوریها خوب بود هم خیلی خوب جشنواره اجرا شد. به نظر من همینکه جشنوارههایی با توجه به دغدغههای انقلاب اسلامی برگزار میشود خیلی اتفاق مبارکی است. با شروع جنگ تحمیلی یک غفلت ناخواسته درباره ادبیات انقلاب ایجاد شد که برگزاری این گونه جشنوارهها و پرداختن به ادبیات انقلاب این غفلتها را پوشش خواهد داد. البته قطعا جشنواره شعر و داستان انقلاب نقطه ضعفهایی هم داشته است که عدم ارتباط مستمر با شرکتکنندهها و برگزیدههای دورههای قبل یکی از این نقاط ضعف بوده است که اگر برطرف شود و بتوان از ظرفیت آنها بیشتر استفاده شود خیلی اتفاقات بهتری رقم خواهد خورد.
برگزاری این جشنوارهها چه تاثیری بر ادبیات کشور و به طور تخصصیتر چه تاثیری میتواند بر جریان داستان انقلاب اسلامی میتواند داشته باشد؟
با یک بررسی کوتاه هم میشود متوجه شد این جشنواره شعر و داستان انقلاب چه تعداد نویسنده خوب را تاکنون به جامعه ادبی ما معرفی کرده است. تاثیر این نوع جشنوارهها بر ادبیات انقلاب اسلامی قابل کتمان نیست، ولی تاکنون خیلی غفلت انجام شده و خیلی بیشتر باید به فرهنگ انقلاب اسلامی پرداخته میشد. انقلاب ما یک انقلاب فرهنگی بود زیرا که زمانی که غرب درگیر صحبتهایی مثل خدا مرده است شده بود در کشور ما انقلابی با نام خدا صورت گرفت. انقلاب بی نظیری که توجهها را به سمت کشور ما جلب کرد و متاسفانه اینکه تا کنون به اندازه کافی جریانساز نشدهایم کوتاهی بوده است.
شما برای بهبود برگزاری این دوره جشنواره شعر و داستان انقلاب که شما به عنوان دبیر آن انتخاب شدهاید چه تصمیمی اتخاذ کردید؟
تصمیماتی هست که باید پختهتر شود و بیشتر مورد بررسی قرار بگیرد تا بتوانم درباره آنها صحبت کنم، ولی اقداماتی انجام خواهد شد که ارتباط منظمی با برگزیدگان و شرکتکنندههای دورههای قبل داشته باشیم. همچنین شاید بخش رمان و داستان انقلاب را جدا کنیم زیرا همیشه داستان کوتاه تحت شعاع رمان قرار میگیرد و حق مطلب درباره داستان ادا نمیشود.
درباره نحوه انتخاب آثار از نظر داوری یا انتخاب داوران هم تصمیم خاصی دارید یا طبق روال گذشته داوری خواهند شد؟
یک فهرستی از داوران آماده شده است که نیاز به بررسی دارد تا بتوانیم داوران این دوره را معرفی کنیم، ولی دو عامل در انتخاب داوران برای من اهمیت زیادی دارد که نسبت به آنها داوران انتخاب میشوند. اول اینکه از نظر فنی قوی باشند و منتقدهای خوبی باشند و نکته دوم اینکه فضای انقلاب را به خوبی درک کنند و با فرهنگ انقلاب آشنا باشند.
تشکر از همکاری شما، در آخر هم اگر مطلبی هست که ناگفته مانده خوشحال میشویم بشنویم.
نکته قابل ذکر این است که با توجه به شرایط کنونی کشور تاریخ ارسال آثار شرکتکنندگان تا پایان اردیبهشت ماه تمدید شده است. و اینکه امیدوارم که به خوبی بتوانم این جشنواره را برگزار کنم و به ادبیات انقلاب اسلامی خدمتی کرده باشم.